Pin up

A pin-up girl, vagy pin-up modell (címlaplány) kifejezés azokra a vonzó modellekre értendő, akiknek a tömeggyártásban megjelenő képeivel szinte mindenütt találkozhatunk, és akik valóságos szexszimbólumokká lettek. Pin-up kifejezés ugyancsak vonatkozik rajzokra, festményekre, egyéb illusztrációkra. A képeket magazinokból, napilapokból, képeslapokról, kromo-litográfiákról, ezer egyéb helyről a lelkes rajongók kivágták, és felrajzszögezték a falra. Kész naptárakat is találni róluk.
A kifejezést először 1941-ben használták az angolban, jóllehet a gyakorlat legalább 1890-ig megy vissza. 1942-ben Hartzell Spence, az újonnan megjelenő Yank magazin szerkesztője határozta el: minden kiadás címlapján jelenjen meg egy modellkép, amit az olvasók kiszögezhetnek a falra. Ettől kezdve a fotósokkal folyamatosan éreztették: pin-up fotó kell.

A kultusz 1941-ben a Life magazin (és az amerikai katonai barakkok) első számú címlaplányával, Dorothy Lamourral kezdődött el igazán. Vera Lynn lett az angol “haderők szíve hölgye”, Betty Grable pedig az amerikai hadseregé, továbbá Rita Hayworth képét ragasztották Little Boyra, a hirosimai atombombára 1945-ben. Említésre méltók még a Gibson lányok – Charles Dana Gibson művei. Hazai vonatkozásban a magyar származású Bánky Vilma neve emlékezetes.

Powered by WordPress. Designed by WooThemes